Myofasciale therapie en dry needling

Dry needling

De pijnen die hun oorsprong vinden in het verstoord functioneren van spieren kan behandeld worden m.b.v. myofasciale therapie. De pijnpunten die door de verkeerde spierwerking ontwikkeld worden, noemen we triggerpoints. Die veroorzaken met hun specifieke lokalisatie ook vaak een uitstralingszone van de pijn.

Een grondige spierdiagnose kan deze oorzakelijke pijnpunten opsporen. Hierna kunnen ze behandeld en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken waaronder: dry needling, stretching, warmte applicatie, enzovoort.

Dry needling is een speciale techniek waarbij triggerpunten in de spieren verantwoordelijk voor de klachten worden aangeprikt door een (acupunctuur) naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Het doel is de ontspanning van de spier te verkrijgen. Door de prikkeling van de naald ontstaat er in de spier in eerste instantie een kortstondige reflexmatige spasme. Dit noemt men de local twitch respons. Deze kan je als patiënt ook waarnemen. Het is door onderzoek aangetoond dat m.b.v. deze techniek de spiervezels zich ontspannen waardoor de doorbloeding kan toenemen met een herstel van de spierbalans. De mobiliteit en functie van de omliggende gewrichten verbetert zich met een vermindering van de lokale en uitstralingspijnen.

Ik ben een erkende myofasciaal therapeut, geslaagd in het examen van de langdurige, volledige specialisatiecursus en voldoe aan de voorwaarden om lid te zijn van het BMST. Mijn opleiding heb ik gevolgd bij Trigger.
BMST – Belgian Myopain Society Trigger – is de enige officiële beroepsvereniging voor erkende Myofasciaal Therapeuten in België.

Contacteer me gerust voor meer informatie.